Hoofdstuk 4 MRSA-Bacterie

 

In 1959 werd er een nieuw antibiotica op de markt gebracht; Meticilline. Het leek te werken want de enzymen van Staphylococcus aureus konden het nieuwe antibioticum niet afbreken. Maar jammer genoeg werd er binnen een jaar na de ontdekking toch bacteriën gevonden die resistent waren voor; penicilline én voor meticilline. 

Dit betekende dus dat de stammen multiresistent, oftewel ongevoelig voor meerdere medicijnen waren.

Meticilline Resistente - Staphylococcus aureus werd de nieuwe bacterie naam.

 

De resistentie groeit langzaam door. In de jaren 60 en 70 kwamen er in Europese ziekenhuizen steeds vaker MRSA-epidemieën. Maar gelukkig duurden deze epidemieën vaak niet lang.

'sporadische, kortdurende infectiehaarden' worden ze ook wel genoemd. De ziekenhuizen bestreden ze door middel van extra hygiënische en isolatiemaatregelen. 
Eind jaren zeventig begon het aantal MRSA -infecties in Amerika pas te groeien. Binnen 15 jaar was het percentage MRSA infecties in ziekenhuizen, gestegen van; 2,4 naar 29 procent.

Na 1980 begon in Europa een tweede epidemische fase. In Noord-Europese landen is het resistentiepercentage laag.

Nederland: minder dan één op de honderd gecontroleerde stammen is meticilline-resistent. 

België: ongeveer 25 procent.

Zuidelijke landen: ongeveer 40 procent.

 

Later heeft men nog geprobeerd om voor de Multi Resistente Staphylococcus aureus een geneesmiddel te maken.  

Dit is geprobeerd met mupirocine en ciprofloxacine. Maar iedere keer werd het micro-organisme na een tijdje weer resistent.  Op dit moment is 'Vancomycine' het enige middel dat Staphylococcus aureus nog kan bestrijden.


Na het ontdekken van een antibioticum volgt er vroeg of laat resistentie en is er een nieuw geneesmiddel nodig om het micro-organisme te bestrijden. De farmaceutische industrie (produceert geneesmiddelen en medicijnen) is altijd weer met een nieuw medicijn gekomen. Maar de rek is er nu wel zo’n beetje uit. De laatste vijftien jaar is er geen nieuwe antibiotica meer verschenen en sommige mensen zeggen, dat die er ook niet meer zullen komen. Een van de redenen is dat farmaceutische industrieën het tijdrovende onderzoek naar nieuwe antibiotica op een laag pitje hebben gezet, ervan uitgaande dat bacteriële ziekten nu met succes te bestrijden zijn. Daardoor raken de mogelijkheden langzaam maar zeker uitgeput. Het enige dat we nog mogen verwachten zijn eventuele varianten op bestaande middelen.

 

Af en toe duiken er kranten berichten op over ernstige MRSA-infecties in ziekenhuizen.

De laatste jaren komen steeds meer oude infectieziekten weer wereldwijd voor. Dit betekent met andere woorden eigenlijk dat alle bacteriële ziekteverwekkers multi-resistent aan het worden zijn.